fbpx

Årets vinnare på Tempo

Vi är glada över att kunna presentera vinnarna i våra sju tävlingskategorier och vill tacka alla fantastiska filmer och filmskapare i årets program. Ny tävling för i år är Stefan Jarl International Documentary Award och Stefan Jarl själv var på plats för att dela ut priset till årets vinnare.

Vinnarfilmerna i Tempo Documentary Award och Stefan Jarl International Documentary Award visas imorgon söndag på biograf Victoria. Du kan också se vinnaren av Tempo Short Award i kortfilmsblocken där alla nominerade filmer visas i följd. Radiovinnarna spelas också upp på söndagen. Biljetter hittar du här

ÅRETS VINNARE ÄR:

Stefan Jarl International Documentary Award går till 5 Broken Cameras av Emad Burnat och Guy Davidi

Det finns inget tillkonstlat över 5 Broken Cameras. Så här ser en vardag på västbanken ut. Det är allt. Fem gånger slås en kamera sönder i ambitionen att få visa det. Hanterandet av betraktarens öga blir själva berättelsens nav. Däremellan, personligt, frustrerat, envistoch kärleksfullt. En livets dikt som inte låter sig stoppas.

Tempo Documentary Award 2012 går till At Night I Fly av Michel Wenzer.

TDA 2012 går till en både rörande och upprörande film som med intelligent och poetisk gestaltning belyser teman som mänsklighet, acceptans och alla individers rätt att berätta sin historia. Osentimentalt men ändå känslomässigt och med konstens kraft som röd, stark, tråd lyckas den visa upp en ny sida av en värld som vi trodde var överexploaterad på film.

Hedersomnämnande Tempo Documentary Award går till Colombianos av Tora Mårtens

Vi vill ge ett hedersomnämnande till en närgången och finstämd film som på en imponerande hög visuell och konstnärlig nivå berättar en gripande historia om syskonkärlek. Två unga män ger filmaren ett osedvanligt förtroende som hon lyckas förvalta och förmedla till tittarna. Det här är en berättelse som pockar på en fortsättning: Vi vill veta mer! Vad hände sedan?

Tempo Short Award går till The Quiet One av Emelie Wallgren och Ina Holmqvist.

Vinnaren av TSA 2012 berättar imponerande lyhört en vardaglig men, i dessa tider, tematiskt angelägen och viktig historia. Det är en konsekvent genomförd film som lyckas med det svåra konststycket att totalt och naturligt se verkligheten från huvudpersonernas
perspektiv. Språkets betydelse kan aldrig underskattas, vare sig det är många olika som vackert blandas eller ett och samma som behöver läras in. Oavsett om målet är gemenskap och kommunikation eller bara att kunna säga – pepparkaksgubbe.

Hedersomnämndande Tempo Short Award går till Don´t Mention the Music av Magdalena Dziurlikowska

Vi vill ge ett hedersomnämnande till en film som, med både humor och frustration som verktyg, förför oss och gör oss på synnerligen gott humör. Den lyckas dessutom berika den dokumentära genren med en personlig kombination av lust, konstnärligt nytänkande och ett visuellt uttryckssätt utöver det vanliga.

Shortdox: Radio går till Robin Radio Short av Robin Färdig

Motivering: På tre minuter lyckas den här dokumentären berätta ett helt liv. Med allvar och en oerhörd närvaro som bara kan uppstå när en berättelse är ärlig mot sig själv och sin publik så lyckas Robin Färdig visa oss en ny kristallklar glimt ur verkligheten.

Tempo Radio Award går till Madonnan och skökan av Mia Blomgren

Motivering: ”Mia Blomgren har med sin personliga stil återigen klivit över tröskeln till ett hem någonstans i Sverige, mött en människa och fått oss att häpna. I Madonnan och skökan möter vi 70-åriga Helena som prostituerat sig i årtionden. Ramverket är enkelt: En småputtrig vardag i ett radhus, egensinniga detaljer och programmakaren som nyfiket och envist frågar och frågar. Resultatet: I Madonnan och skökan får lyssnaren syn på sina egna fördomar och kontakt med den ljuva känslan av att varje människas liv är unikt – det som radiomediet uppnår när det är som allra bäst.”

New Doc 2012 går till Irene Lopez för filmen Pinocchio utan näsa

”Med känsla för det visuella uttrycket och med en träffande färgskala skildras ett Sverige utanför storstaden. Regissören visar med stark närvaro en ung människas smärta och svårigheter att bottna i sig själv, utan sentimentalitet. Juryn är övertygade om att regissören i framtiden kommer fortsätta göra filmer som berör – och hoppas att hon även kan finna tillit i det enkla inneboende i varje scen, för då kommer filmerna nå oanade höjder!

Tempo Pitch går till The Lost One av Liselotte Wajstedt

Till en stark, personlig historia. Till en filmare med ett eget filmspråk och ett äkta engagemang. Vi följer gärna den röda tråden på en resa bakåt i tiden, i Sameland.

Grattis!

Leave a Reply