fbpx

Årets vinnare!

Vi är mycket glada över att kunna presentera alla vinnare från Tempo Dokumentärfestivals 7 tävlingar samt Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium som delades ut under lördagskvällen på vår prisgala på Bio Rio.

TEMPO DOCUMENTARY AWARD

Tempo Documentary Award 2013 går till BELLEVILLE BABY av Mia Engberg

Årets Tempo Documentary Award går till en film som använder det privata för att gestalta det universella: livet och hur vi förhåller oss till varandra och omvärlden. Med såväl poetisk som estetisk precision utforskar den dokumentärfilmens inneboende kolonialism mot en bakgrund av ungdomlig eld, aktivism, kärlek, fascination och passion.
BELLEVILLE BABY är ett stort och djärvt konstnärligt verk som rör vid dokumentärfilmens innersta väsen.

HEDERSOMNÄMNANDE TEMPO DOCUMENTARY AWARD

Hedersomnämnande Tempo Documentary Award: MY STOLEN REVOLUTION av Nahid Persson Sarvestani.

Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en film med ett tema som tyvärr är lika rykande aktuellt i dag, som det var för trettio år sedan. MY STOLEN REVOLUTION är en kompromisslös, stark och personlig berättelse som går rakt in i kroppen. Och som, genom filmarens och de medverkandes mod, uppmanar oss alla att stå upp för rätten till en egen åsikt och att uttrycka den.

Tempo Documentary Award arrangeras med stod av Svenska Filminstitutet och Stockholms Stad.

STEFAN JARL INTERNATIONAL DOCUMENTARY AWARD

Stefan Jarl International Documentary Award går till STORIES WE TELL av Sarah Polley

Sarah Polley evokes her late mother in a documentary that could almost be considered a detective thriller. It is a movie that never stops surprising us, as it uncovers secret after secret, adding layer upon layer of life and colour, until the image of a whole human being emerges. Here is a lost life to preserve, a question to answer and a paternity to prove.
STORIES WE TELL is playful and loving, insidious and forgiving and never ever dull.

Stefan Jarl International Documentary Award presenteras i samarbete med The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

TEMPO SHORT AWARD

Tempo Short Award 2013 går till KÄRLEKSFÖRMEDLINGEN av Martina Carlstedt.

I ett system där till och med kärlek har blivit en handelsvara finns det väl knappast utrymme för äkta känslor? Eller? I årets vinnarfilm söker de något luggslitna figurerna i en rysk stad en gnutta värme och gemenskap. Och vi som åskådare får vara med när det vidunderliga händer: se drömmar såväl väckas till liv som grusas. KÄRLEKSFÖRMEDLINGEN är en film som, med ett säreget och välkomponerat formspråk, vågar vänta in skeenden och lita på sina bilder. Det är en ärlig film som tränger genom duken och stannar kvar hos åskådaren länge, länge.

Tempo Short Award arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent och kortfilmskonsulent och Filmregion Stockholm-Mälardalen

NEW DOC

New Doc 2013 går till STADEN OCH JAG av Moa Junström
Filmen berättar en komplex och mångbottnad historia med enkelhet och precision. På ett personligt och underfundigt vis betraktas samtiden genom det förflutnas frusna ögonblick. Berättelsen väver samman stora ämnen och tillsynes disparata skeenden till en väl sammanhållen och självutlämnande film.

Hedersomnämnande New Doc 2013: LISAS KÄNSLA av Saga Gärde.

För ett förnämligt foto och ett starkt visuellt berättande. Filmen väver på ett självklart sätt in konst och magi i det dokumentära berättandet. En magisk realism vi gärna vill se mer av.

Hedersomnämnande New Doc 2013: TJUVGODS av Gustav Ågerstrand och Lucas Grind

För genuina scener som beskriver den nakna sanningen av flera olika människors öden. Det är en film som tar oss till en plats runt hörnet med värme och humor. Den visar hur viktig dokumentärfilm kan vara när den skildrar människor med omsorg och hjärta. I ett samhälle som blir alltmer segregerat, gör filmer som TJUVGODS en insats genom att skapa förståelse mellan ”vi” och ”dom”.

New Doc arrangeras med stöd av Filmbasen/Film Stockholm.

TEMPO RADIO AWARD

Tempo Radio Award 2013 går till KOM IGEN GUBBAR! av Louise Jacobson

I KOM IGEN GUBBAR! utvecklar Louise Jacobson ett helt eget språk, en egen blick på världen. Med egensinnighet och mod använder hon sig själv för att blotta både karaktärerna och berättelsen. Mitt i fotbollens offentliga drama tas lyssnaren till privata rum där en kung krymper och blir liten samtidigt som tjänaren växer sig stor.

Vinnaren presenteras i samarbete med Stockholms Dramatiska Högskola.

SHORT DOX RADIO

Short Dox Radio 2013 går till PLATSERNA av Sara Villius
I PLATSERNA fångar det lilla formatet den stora berättelsen. I ett klassrum utspelas ett förbluffande drama om demokrati, rättvisa och makt. Ärligt, dråpligt och allvarligt. På bara 2 minuter och 12 sekunder.

TEMPO PITCH

Tempo Pitch 2013 går till TYSTNADENS SPRÅK av Frans Huhta Karlsson

På väg på en resa in i det förflutna och till en kultur som legat på vänt. Med humor, tonträff och ett starkt visuellt formspråk ser vi fram emot fler tangolektioner och att resväskan öppnas

Tempo Pitch arrangeras med stöd av Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent.

Mai Zetterling-stipendiet
Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium på 200 000 kr delades också ut på Tempos prisutdelning och gick till Mia Engberg.

Leave a Reply