fbpx

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals nittonde upplaga är nu utsedda. Totalt delades sex priser och fyra hedersomnämnanden ut på prisgalan, som på lördagskvällen hölls i lokalerna hos Teater Tre i Stockholm. Flera av dokumentärerna presenteras i programmet under söndagen.


STEFAN JARL INTERNATIONAL AWARD
Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 2000 euro.

Vinnare
Small Talk av Hiu-chan Huang

Juryns motivering:
En djupt personlig och modig film som genom en raffinerad berättarstruktur frilägger lager efter lager i en skildring av en djupt problematisk mor-dotter-relation. Förträngda minnen stiger upp till ytan och årtionden av konserverad tystnad briserar när dottern, med filmkameran som vittne, ställer de svåra frågorna kring tabubelagda ämnen. Frågor som bara tycks fördjupa klyftan mellan filmaren och hennes mor – men som till slut innebär en öppning och ett närmande.

Hedersomnämnande
12th and Clairmount av Brian Kaufman

Juryns motivering:
En angelägen och innovativ film som med found footage och autentiska berättelser kongenialt återskapar ett historiskt skeende och kastar nytt ljus över de våldsamma händelserna i Detroit sommaren 1967.

TEMPO DOCUMENTARY AWARD
Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet och Influence Film Club.

Vinnare
Stronger than a Bullet av Maryam Ebrahimi

Juryns motivering:
En gripande film – cinematiskt stringent i både foto och klipp – ger oss en djupare insikt i krigets och nationalismens mekanismer. Filmens hjälte är en fallen sådan. Sårbar i sin ånger, maktlös mot propagandans maskineri. Men kanske är han just den sorts hjälte vi behöver för att möta vår polariserade samtid? Sanningen är, liksom människan, komplex – och det påminner denna film oss om.

Hedersomnämnande
Lida av Anna Eborn

Juryns motivering:
En modig och tålmodig regissör för oss till ett hörn av världen vi annars inte nått. Vi blir oväntat berörda av huvudpersonen som vid första anblick kunde vara vem som helst, men som visar sig alldeles särskild. Med stor konstnärlig integritet, en lyhörd kamera, ett poetiskt foto och rytmiskt klipp, är Lida en tidlös och egensinnig film om migration och livsöden som vi önskar en lång resa och stor publik.

TEMPO SHORT AWARD
Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Vinnare
The Ambassador’s Wife av Theresa Traore Dahlberg

Juryns motivering:
Juryns pris går till en film som genom humor och ett elegant bildspråk målar upp ett komplext personporträtt. Med subtila medel tvingas publiken omvärdera sitt eget omdöme kring det som skildras flera gånger under filmens gång. En observant närstudie av maktstrukturer som uttrycker sig i det vardagliga livet.

Hedersomnämnande
Cops are Actors av Tova Mozard

Juryns motivering:
Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en film som har både precision och en klar, tydlig idé. Regissören vågar lita på bilden och lämnar utrymme för åskådarens reflektioner i denna lågmälda, humoristiska samhällskritik. En viktig, vass och mänsklig skildring om hur auktoriteter spelar rollen av sig själva.

NEW DOC
Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, Film i Öst, Filmpool Jämtland, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Filmpool Nord, Kultur i Halland – Film.

Vinnare
Nu bor jag på en camping av Jasmijn Kooijman

Juryns motivering:
För en mänsklig och uppriktig skildring av en globalt angelägen fråga, sedd genom barnens ögon. I det mikrokosmos som utspelar sig på en familjecamping får regissören oss att engagera oss i några flickor från krigshärjade länder, i deras berättelser och minnen, och i samspelet dem emellan – genom en mycket inkännande regi. När vi distanserar oss från det oskyldiga barnets blick är det omöjligt att inte fundera över hur deras framtid kommer att se ut.

Hedersomnämnande
One Day in Aleppo av Ali Alibrahim

Juryns motivering:
För en visuellt poetisk och känslomässig inre resa genom den mänskliga, destruktiva förmågan till ödeläggelse. Bland Aleppos krigshärjade byggnader finner regissören mänsklighet, skönhet och hopp som förmedlas till oss genom den filmiska bildens kraft.

TEMPO PITCH
Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Priset består av 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med SVT Dokumentär, Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Vinnare
Kvar av Jan Ärfström och Malin Nicander

Juryns motivering:
Till en film som fångar ljuset i mörkret med en krasshet och ärlighet inför det svåraste. Genom tre perspektiv där både Hello Kitty-pyjamas och dödsångest tillåts ta plats är tiden både en fiende och vän. Vi vill bara se mer!

SHORT DOX RADIO
I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max tre minuter om 5 000 kr. Det vinnande bidraget får dessutom delta i den nordiska shortdoxtävlingen som äger rum i Oslo senare i vår. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid Stockholms Dramatiska Hög-skola.

Vinnare
http://www.terapisnack.com/hur-skiljer-man-pa-sorg-och-sjalvomkan av Mathilda von Essen

Juryns motivering:
För en drabbande gestaltning av hur avgrundsdjup öppnas mellan människor, skildrad med suggestiva formgrepp och känslighet inför både rytmen och tystnaden. Med undertexter som skickligt balanserar på gränsen mellan det tragiska och komiska ekar denna kortdokumentär kvar i alla brustna hjärtan.

Leave a Reply