fbpx

Centrum för fotografi

PUBLICERAT Fotoboken i Sverige. Bild Kalle Sanner

– Publicerat Fotoboken i Sverige

En av de starkaste tendenserna inom fotografin idag är det stora intresset för fotoböcker. Skälen till att många fotografer väljer att visa sina arbeten i bokform är flera. Genom att kombinera enskilda bilder eller serier av fotografier uppstår nya sammanhang.

Boken och den fotografiska bilden har en gemensam historia som sträcker sig från fotografins etablering på 1840-talet till idag, men det är först under det tidiga 2000-talet som fotoboken uppmärksammats på allvar. Det har lett till en vidgad syn på fotografins historia, men har också skapat nya former för hur fotografin sprids och når en publik.

Boken är ett objekt med en helt annan varaktighet än utställningar, som är tids- och platsspecifika och upplöses när utställningsperioden är över. PUBLICERAT Fotoboken i Sverige är den första utställningen och boken som belyser fotoboken i Sverige. Projektet spänner från de första exemplen med inklistrade fotografier från 1860-talet och innehåller 200 titlar och urvalet är gjort utifrån tre teman: Samhället, Jaget och Bilden.

PUBLICERAT Fotoboken i Sverige är en öppen utställning där besökaren fritt kan bläddra, titta i och läsa de utställda böckerna. Dessutom lyfts den litterära sidan av fotoböckerna fram genom att valda texter har lästs in och kan lyssnas på i utställningen. Utställningen är del av det pågående forskningsprojektet Photography in Print & Circulation, som är ett samarbete mellan Hasselbladstiftelsen och Akademin Valand.

Curator: Niclas Östlind, Akademin Valand i samarbete med Elsa Modin och Louise Wolthers, Hasselbladstiftelsen.

Arrangör: Hasselbladstiftelsen i samarbete med CFF & Fotoförfattarna/SFF, Fotoskolan STHLM/Folkuniversitetet

Utställningssponsor: Taberg Media Group

SAMTAL: THE PLATZ

Dokumentärfotografen Joakim Roos har arbetat med bildberättande i över 30 år. Under de två senaste åren har han lärt känna en grupp rumänska romer och i fotoböckerna The Platz 1 och 2 skildrar han deras liv, när de befinner sig på vår geografiska plats. Joakim Roos kommer att beskriva processen att arbeta med ett längre projekt och visa bilder.

Arrangör: Hasselbladstiftelsen i samarbete med CFF & Fotoförfattarna/SFF, Fotoskolan STHLM/Folkuniversitetet

Lördag 9/3 kl 13-14:30

The Rise of Gaia, Björn Engberg (installations-bild, Rönnells Antikvariat 2018)

EN ÖNSKAN OM ATT FYLLA ETT GAP

Kan man skilja på verket från konstnären och konstnären från verket? Hur gör man val av uttrycksform? När blir det till en film och när blir det till en bok? Det finns alltid en önskan om att fylla ett gap, närma sig det som inte går att tala om men ändå är konkret. Vad är det för gap?

Shaon Chakraborty, konstnär, fotograf och regissör. Har tidigare gjort dokumentärfilmen Förvaret. Björn Engberg arbetar med bland annat video och fotografi. Som en del av sin praktik driver han det oberoende förlaget Moon Space Books.

Arrangör: CFF & Fotoförfattarna/SFF Onsdag 6/3 kl 18-19

GALLERI CENTRUM FÖR FOTOGRAFI

Tjärhovsgatan 44, centrumforfotografi.com
Utställningen PUBLICERAT Fotoboken i Sverige
pågår 8 februari – 10 mars med vernissage 8/2
17-20.

Öppettider: ons – fre 12-18, lör – sön 12-16. Samtalen äger rum på CFF.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!

Tempo på Instagram

Läs mer!