fbpx

Jurys

Stefan Jarl International Documentary Award

Dina Afkhampour
Dina Afkhampour tog sin examen vid University of California, Berkeley och har jobbat inom teater och fredskunskap i Bosnien & Hercegovina som en del av landets pedagogiska reform. Hon är festivalchef för CinemAfrica filmfestival, Nordens största filmfestival för afrikansk och diaspora film.

Sven Blume
Sven Blume är regissör och fotograf inom dokumentärfilm, samt verksam inom musikvideo och konstfilm. Sven är högaktuell i vår sektion Work in Progress med dokumentären ”For Somebody Else” där han skildrar surrogatmödrar i USA. Utöver det regisserar han filmen ”Det krokiga och det raka” en kulturdokumentär om hans morfar, arkitekten Carl Nyrén för K-special, SVT. 2018 premiärvisades konstfilmsprojektet ”Out by Art” på Moderna Museet Stockholm, ett nordiskt projekt där Blume varit projektledare och producent. 2014 tilldelades dokumentären ”Männen från Vidsel” ett hedersomnämnande på Tempo.

Malin Hüber
Malin Hüber är verksam som producent och curator med fokus på rörlig bild. Hennes praktik rör sig fritt mellan film och konst i kontexter där hon aktivt arbetar för att lyfta fram nya röster och nya narrativ. Samarbeten inkluderar institutioner som Tensta Konsthall, Statens Konstråd och Konstfack såväl som produktionsbolagen Story, Fasad och HER Film. Hüber har en bakgrund inom visuell produktion där hon tidigare producerat fotografi i Paris, London och New York. Hon är utbildad vid Akademin Valand samt Konstfack. 

Tempo Documentary Award

Maryam Ebrahimi 
Den Emmy-belönade producenten och regissören Maryam Ebrahimi föddes i Tehran 1976. Hon studerade på Konstnärliga Högskolan i Tehran och fortsatte sedan sina studier på Konstfack i Sverige. Hon har regisserat och producerat för Nima Film sedan 2012 och i hennes filmografi finns bland annat No Burqas Behind Bars som utspelar sig i ett Afghanskt fängelse och belönades med en Emmy 2014. Hennes senaste film Stronger Than A Bullet vann Tempo Documentary Award 2018. 

Tinna Joné
Tinna Joné är lektor i dokumentärt berättande; ansvarig för masterprogrammen på institutionen för Film & Media på UNIARTS. Hon undervisar också fristående kurser. Tinna forskar om verkligheten i det digitala medielandskapet och utforskar hur ny teknik kan stödja utvecklingen mot mer jämlik representation i den moderna dokumentärberättelsen. Hon har nästan 30 års yrkeserfarenhet i film och media. Förutom att ha regisserat dokumentärfilmer för bio i Sverige och utomlands har Tinna Joné också ägnat sig åt undersökande journalistik, producerat feministisk radio och gjort performance och soundwalks i det offentliga rummet.

Javid Sina
Javid Sina, född i Kabul, Afghanistan. Student på kandidatprogrammet Filmgestaltning Akademin Valand.

”Innan filmvärlden skrev jag poesi men vem läser tråkiga självbiografiska texter? Som Fernando Solanas och Octavio Getino valde jag film. I den moderna världen tittar vi rörliga bilder på mobiler medan vi går på gatan i Stockholm mot jobbet eller hemåt. Hur många läser Ett tusen strålande solar när det finns en Hollywoodfilm av samma bok? Idag experimenterar jag med rörliga bilder och murar min kokong: Må ni se en fjäril!”

Tempo Short Award

Judith Hollander
Judith Hollander har sedan 1968 regisserat film, radio, Tv och ett 50-tal teaterföreställningar runt hela Sverige, Norge och Finland. Fram till 2007 var Mosebacke Etablissemang hennes hemmascen där hon har satt upp ett tiotal olika teaterföreställningar bl.a. en enmansteaterföreställning med Kim Anderzon. Hon har även varit chef för Pistolteatern. Under de senaste 20 åren har Hollander satt upp många föreställningar på Riksteatern, regisserat musikaler och gjort flera historiska sommarspel och stora Brechtuppsättningar. Nu verksam med bl.a. Runmaröspelet.

David Nzinga
David Nzinga är en visionär inom svensk film, grundare av produktionsbolaget DNZ pictures som ligger bakom produktionerna Jag Har Din Rygg, Gola inte och långfilmen Kluven Dröm.  David gjorde sin skådespelardebut i den Kristallnominerade SVT-serien Familjen Babajou och har sedan dess medverkat i stora produktioner såsom Måste Gitt, Aniara, Hassel, Svartsjön. David var även den första svenska skådespelaren att bli utvald till Berlinale Talent Campus. David sitter med i styrelsen för både Fanzingo & Cinemafrica.

Theresa Traore Dahlberg
Theresa Traore Dahlberg är konstnär och filmskapare. Hon har studerat 16 mm experimentell film på The New School i NYC och på Stockholms Dramatiska Högskola där hon tog sin master. Hennes filmer Taxi Sister(2012) , Ouaga Girls (2016) och The Ambassador’s wife (2018) har visats på festivaler världen runt. Theresa arbetar även som konsulent på K special. Hennes film The Ambassador’s wife vann Tempo Short Award 2018 och nominerades även till en Guldbagge.

New Doc

Senay Berhe
Senay Berhe är en prisbelönt regissör och fotograf uppvuxen och baserad i Stockholm. Han rör sig  gränslöst mellan dokumentärt, fiktion, musikvideor och kommersiella uppdrag. Senay har den senaste tiden arbetat med att utveckla dokumentärprojektet Afripedia till en onlineplattform för att hitta och anställa afrikanska kreatörer globalt. 

Anna-Maria Kantarius 
Anna-Maria Kantarius producerar auteurfilm i olika former, genrer och på olika språk, för lokal och internationell publik. Hon är utbildad filmproducent från Den Danska Filmskolan. Kantarius har producerat en rad uppmärksammade och prisvinnande dokumentär- och fiktionsfilmer i Danmark och i Sverige, bl.a. Pojktanten och Nånting måste gå sönder av Ester Martin Bergsmark och Amatörer av Gabriela Pichler.  2018 mottog hon branschtidningen Variety’s utmärkelse 10 Producers to Watch. Jobbar sedan 2009 med produktionsbolaget Garagefilm.

Jasmijn Kooijman
Jasmijn Kooijman (1997) är uppvuxen i Amsterdam och flyttade till Sverige i 2015. Här försöker hon kombinera sitt intresse för mänskliga rättigheter med sin kärlek för filmskapande. Hennes debutfilm “Nu bor jag på en camping” (vinnare Tempo New Doc 2018) visades runtom i landet. Nu jobbar hon på att utforska olika dokumentära processer och utvecklar hennes första långfilm.

Short Dox Radio

Mathilda von Essen
Förra årets vinnare av Short Dox Radio och vinnare av det nordiska Short Dox-priset i Oslo 2018. Mathilda von Essen är radiojournalist med flera års erfarenhet från Sveriges Radio. Hon har producerat en musikdokumentär om Britney Spears och är aktuell med en dokumentär reality-serie för Sveriges Radio P3. Mathilda är verksam manusförfattare och har bland annat skrivit avsnitt för säsong 2 och 3 av UFO-Podden med Moa Gammel.

Erik Klarén
Erik Klarén driver Produktionsbolaget Munck, tillsammans med Jakob Munck. Han har bakgrund som producent och programledare på Sveriges Radio.

Idji Maciel
Idji Maciel är journalist och har framförallt jobbat med radio men även med dokumentärfilm och tv. Som radioproducent har hon bland annat arbetat med produktioner som Kropp & Själ i P1, Ligga med P3, Flipper i P3, Sommar i P1 Sexpodden för RFSU samt diverse dokumentära uppdrag för Kulturredaktionen. Vad gäller dokumentärfilm har hon har producerat och regisserat Vi ville spränga Vasa (2011), och tillsammans med Tora Makandawire Mårtens gjort Bye Bye C´est Fini (2008). Just nu jobbar hon som redaktör för UMO-podden, en podd för unga om sex, kroppen och relationer.

Tempo Pitch

Matti Kentrschynskyj är redaktör på SVT Dokumentär.

Melissa Lindgren är konstnärlig ledare på Tempo Dokumentärfestival.

Beata Mannheimer är operativ chef på Film Capital Stockholm.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!

Tempo på Instagram

Läs mer!