Jurys

Stefan Jarl International Documentary Award

Sharmarke Binyusuf föddes i Mogadishu och flyttade till Sverige 1995. Idag studerar han kandidat i dokumentärfilm på Stockholms dramatiska högskola. Han har varit knuten till Story AB sedan 2010. Han är en av regissörerna till dokumentärfilmen “Jag är Dublin”. Sharmarke är en av initiativtagarna till Noncitizen Och Cinemat. Noncitizen är ett nomadisk filmprojekt där det visas filmer om klass och migration i samband med andra event. Cinemat var en förening som anordnade filmkvällar en gång i månaden från 2009 till 2010.

Amir Chamdin är en prisbelönt filmskapare, känd för sitt arbete inom musikvideos, film, TV-serier och reklam. Höjdpunkter från hans karriär inkluderar MTV Best Video för “You’re the Storm” av The Cardigans, långfilmssuccén “Cornelis”, “Om Gud Vill” med sångerskan och skådespelerskan Nina Persson and kriminalthrillern “Hassel” med Ola Rapace. Baserad i Stockholm gjorde sig Amir Chamdin sig först ett namn inom musiken i kultgruppen Infinite Mass. Att regissera och skapa en visuell värld kring bandet ledde så småningom vägen till att bli regissör på heltid. I sitt filmiska arbete, likt när han komponerar musik, står rytm, tajming och struktur i fokus något som är tydligt i hans verk.

Jannike Åhlund är redaktör för sajten nordicwomeninfilm.com och ordf. för Bergmancenter på Fårö. Journalist, kritiker, fd konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, redaktör för tidskriften Chaplin m.m. Regisserade 2017 dokumentären Citizen Schein tillsammans med Maud Nycander och Kersti Grunditz Brennan.

 

Tempo Documentary Award

Ane Brun

Karin Ekberg

Behzad Khosravi Noori

 

Tempo Short Award

Aida Chehrehgosha är konstnär född i Teheran, Iran 1980. Hon bor och är verksam i Stockholm. Chehrehgosha har suderat på Konstfack, Design och konsthantverk (2003-2009) och på Stockholm Konstnärliga Högskola (2009-2010). Hennes verk har blivit utställda på ett stort antal solo- och grupputställningar världen över och hon representerar Galerie Forsblom i Stockholm.

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck samarbetar som producenter och regissörer på produktionsbolaget Plattform Produktion sedan 2013. Tillsammans har de gjort både långfilmsdokumentärer och kortfilmer, som har visats och prisats på bland annat filmfestivalerna i Berlin, Cannes, Sundance och Toronto. Kortfilmen ”Hopptornet” har setts miljontals gånger via New York Times hemsida, och blivit kortlistad för en Oscar. Deras filmer kännetecknas av en minimalistisk form och att de följer starka teman snarare än klassiska narrativ. Filmerna har alltid en kritisk och humoristisk ingång till ämnena de undersöker.

Sophie Vuković är en filmskapare verksam i Stockholm. Hennes kortfilm «09:55-11:05, Ingrid Ekman, Bergsgatan 4B» har prisats på festivaler världen över. Hennes dokumentära långfilmsdebut «Shapeshifters» hade premiär under 2017. Vuković studerar för tillfället vid Kungliga Konsthögskolan.

 

New Doc

Valentina Bender är projektledare för film- och biografverksamheten på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Nyöppnade Skärisbiografen är Stockholms bio för barn och unga med både filmvisningar och filmskapande verksamhet. Valentina är styrelseledamot i riksorganisationen Festivalcentrum – ett nätverk för filmfestivaler i Sverige. Hon har en bakgrund som festivalsproducent på Stockholms filmfestival Junior och är en av grundarna till det alternativa kulturbussbolaget och föreningen RättBuss.

Matiss Kaza är en prisbelönt filmskapare utbildad på New York University’s Tisch School of the Arts. Hans debut film One Ticket Please har blivit visad på festivaler världen över och vunnit fler priser, däribland New Doc 2017. Filmen har också fått biopremiär i Lettland. När Kaza inte filmar i NYC arbetar han på Deep Sea Studios, ett produktionsbolag som han själv är en av grundarna till i Riga, där han regisserar och producerar både dokumentärer och fiktion.

Anna Lindström har en bakgrund som marknadschef på Stockholms filmfestival där hon även suttit med i juryn för 1 km film sedan 2011.  Anna började arbeta med filmdistribution 2004 som distributions och marknadschef på Noble Entertainment där startade hon upp bioavdelningen och arbetade med filmer som Capturing the Friedmans, Old Boy och Precious. Anna har därefter arbetat med inköp och distribution på Cinematic Vision, SF och Koch Media. 2013 startade hon Lucky Dogs där hon idag är VD och distributionschef, Lucky Dogs har sedan starten lanserat över 80 filmer bland annat The Crash Reel, Ceremonin, AMY och Moonlight.

 

Short Dox Radio

Malin Axelsson är dramatiker, prosaförfattare och regissör. Konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama sedan 2015. Författare och regissör till radiodramaserierna “Cheferna” (2015) och “Parmiddagen” (2016) samt en rad pjäser för bl.a. Stadsteatern, Riksteatern, ung scen/öst, Unga Klara. Mottog 2016 Mare Kandre-priset.

Jon Jordås vann Short Dox Radio på Tempo 2017 och arbetar till vardags på Sveriges Radio P1. Han är utbildad radioproducent på Stockholms Dramatiska Högskola.

Tomas Rajnai är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskolas radiolinje samt internationella curatorprogrammet på Stockholms universitet. Han är regissör och konstnärlig ledare för Osynliga Teatern och belönades 2017 med Stockholms Stads kulturpris och blev samma år uttagen till scenkonstbiennalen med verket Det levda baklänges. Hans tidigare produktioner har presenterats på scener och festivaler nationellt och internationellt såsom Dramaten, Stadsteatern i Reykjavik, CPH Stage och Reykjavik Arts Festival.

 

Tempo Pitch

Matti Kentrschynskyj är redaktör på SVT Dokumentär.

Melissa Lindgren är konstnärlig ledare på Tempo Dokumentärfestival.

Lisa Widén är produktionsansvarig på Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Dokumentären om Rikard Wolff inviger Tempo!

Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen. Rikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. Läs mer här.

Jobba som volontär på årets Tempo Dokumentärfestival!

Nu söker vi volontärer till årets festival! Jobba på biograferna, i pressdisken, som festivalfotograf eller på en mängd andra roliga events. Läs mer om hur du ansöker här.

Årets tema för Tempo Dokumentärfestival är Persona!

Vi tar temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang och det beteende som de visar upp för omvärlden. Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places. Läs mer här.

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till Tempo Documentary Award!

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars. Läs mer om alla nominerade långfilmsdokumentärer här.

Tempo på Instagram

Läs mer!