fbpx

Nyheter

Här är filmerna som tävlar i Tempo Documentary Award 2019!

De nominerade filmerna i Tempo Documentary Award 2019 är::
Hamada av Eloy Dominguez Serén
Lindy the Return of Little Light av Ida Persson Lännerberg
Parning av Lina Mannheimer
Raggarjävlar av Sebastian Ringler
Sivandivan av Emelie Jönsson och Gustav Ahlgren
The Heart is a Drum av Jacob Frössén
Transnistra av Anna Eborn
Waithood av Samori Tovatt

Bland de nominerade dokumentärerna med svensk premiär finns Lindy & the Return of Little Light. Filmen är ett närgånget porträtt av skådespelaren och artisten, Lindy Larsson. Lindy, som fick sitt genombrott i Änglagård 3 har medverkat i en lång rad musikal- och teatersuccéer. Han bestämde sig tidigt för att aldrig tala om sin bakgrund men i Ida Persson Lännerbergs film får vi möta människan bakom masken.

Svensk premiär blir det också för Sivandivan, en finstämd och varm dokumentär om operasångerskan Siv Wennberg, en stjärna som aldrig fick chans att lysa med full kraft. På ålderns höst vill hon ha revansch på de som genom åren baktalat, tvivlat och skrattat åt henne.

I Parning får man en inblick i den digitala dejtingvärlden. Regissören Lina Mannheimer följer Naomi och Edvin, båda i 20-årsåldern, hur de möts på nätet och hur ett trevande förhållande tar form. Genom huvudpersonerna illustreras en tid i livet när allt är möjligt, men samtidigt skrämmande, och hur man blir vuxen i en tid dominerad av sociala medier.

Hamada är en varm och humoristisk skildring av tre unga vänners tillvaro i en allt annat än bekymmersfri situation. Drygt fyrtio år har deras familjer, tillhörande Sahrawifolket, tillbringat i ett flyktingläger mitt i Saharaöknen. De tillhör en ny generation som bara hört talas om, men aldrig besökt, sitt hemland, Västsahara.

Regissören Anna Eborn fick ett hedersomnämnande i fjolårets festival för filmen Lida. I år är hon tillbaka med Transnistra. I ett bortglömt hörn av Europa ligger Transnistrien, en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien. Här försöker 16-åriga Tanya och hennes vänner hitta en plats i livet, långt ifrån en vuxenvärld som ofta är frånvarande.

I The Heart is a Drum skildrar Jacob Frössén hur det världskända trumbeatet ”motorik” uppstod. Det var Klaus Dinger, trumslagare i tyska krautrockbandet NEU!, som under tidigt 1970-tal skapade takten som skulle visualisera känslan av att inte ge upp. I hans eget fall handlade det om att fortsätta sina försök att återvinna en förlorad flickvän. Men det blev också något av en symbol för det nya Tyskland.

Samori Tovatt har med Waithood skapat en mångbottnad film om Gambia, ett land i förändring. Efter den tidigare diktatorns avgång har ett flertal korruptionsskandaler avslöjats. Strömmen av besökare har minskat och all-inclusive anläggningarna har monopol på de turister som fortfarande kommer till landet.

Raggarjävlar som också inviger Tempo 2019 är en fartfylld skildring av ett generationsskifte inom raggarkulturen och en skildring av vänskap, mognad och kärlen till bilar.

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 4–10 mars, 2019. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 9 mars.

Raggarjävlar inviger Tempo 2019!

Raggarjävlar av Sebastian Ringler öppnar den 20:e upplagan av Tempo Dokumentärfestival, som i år firar 20-årsjubileum. Filmen skildrar en ny generation ur en subkultur som svartmålats i media under decennier och är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för årets festival: Arv. Filmen är också med och tävlar om 75 000 kronor i Tempo Documentary Award, som är festivalens tävlingssektion för långa dokumentärer.

I Raggarjävlar följer vi Sami och hans vänner som delar både intresset för bilar och att festa hårt. När det är dags för raggarträff sätter sig gänget i bilen och kör mot flera dagars festande och galna upptåg. Kompisarna har döpt sin klubb till Mattsvart och tillsammans med andra raggare i alla åldrar intar de festivalområden över hela Sverige. Men är allt verkligen bara kul? Sami vill gärna minnas sina festkvällar och har börjat fundera både över sitt drickande, ekonomin och kärleken. Samtidigt leder ett svek till att gruppens tajta vänskap sätts på prov. Raggarjävlar ger en unik inblick i ett bortglömt Sverige och i en subkultur som svartmålats i media under decennier.

Tempo firar 20 år med temat Arv

Det övergripande temat för Tempo Dokumentärfestival 2019 är Arv, något som genomsyrar många av festivalens dokumentärer. En av dessa är Oscartippade The Silence of Others, av regissörerna Almudena Carracedo och Robert Bahar, som tar upp det grymma arvet efter Francoregimen. Andra filmer på temat är Meeting Gorbachev, regisserad av Werner Herzog och André Singer samt Screwball av Billy Corben (Cocaine Cowboys), som också besöker festivalen och håller en masterclass. Totalt presenteras över 100 dokumentärer under Tempo Dokumentärfestival som äger rum för 20:e gången 4–10 mars 2019.

– Tempo Dokumentärfestival fyller 20 år och vill, som en äldre och klokare festival få publiken att fundera över mer existentiella frågor som: Vad lämnar vi efter oss? Vad är vårt arv till eftervärlden? Hur vill DU bli ihågkommen? säger Lisa Taube, festivalchef.

Melissa Lindgren, festivalens konstnärliga ledare, fortsätter:
– Under festivalen tar vi upp arvet som fenomen utifrån flera aspekter: socialt, ekonomiskt, nationellt, politiskt och biologiskt. Det dokumentära berättandet är som skrivandet av ett testamente i sig. Varför försöker vi återge verkligheten om inte för att också skapa ett arv efter oss?

The Silence of Others
(Almudena Carracedo och Robert Bahar, Spanien)
Filmen som är producerad av Pedro Almodóvar har vunnit många priser på prestigefulla festivaler världen över. Den är filmad under sex års tid och följer offer och överlevare från Francotiden, som nu söker upprättelse och rättvisa genom att driva en rättsprocess i Argentina.

The Silence of Others får svensk premiär under Tempo Dokumentärfestival.

Meeting Gorbachev
(Werner Herzog och André Singer, Storbritannien/USA/Tyskland)
Legendariske filmregissören Werner Herzog har tillsammans med André Singer gjort en fullängdsdokumentär om Mikhail Gorbachev. Vi får följa hans resa från barndomen på en bondgård till åren som Sovjetunionens sista president, där han bland annat bidrog till att avsluta det kalla kriget.

Screwball
(Billy Corben, USA)
Billy Corben skildrar i sin film Screwball en stor dopningsskandal i den amerikanska baseboll-ligan under 90-talet. Filmen har beskrivits som en ”true-crime comedy”, där alla inblandade gestaltas av barnskådespelare.

Screwball får svensk premiär under Tempo Dokumentärfestival.

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 5 februari 2019.

Short Dox Radio – nu med utökat pris!

Du har den. Berättelsen som är max 3 minuter från din verklighet. Berättelsen ingen hört förr. 

Vi söker Sveriges bästa radiodokumentär i det korta formatet. Ge oss din syn på verkligheten och vinn 5000 kronor! Nytt för 2019 är en utökning av priset i samarbete med bolaget Munck. Som del av vinsten erbjuder Munck studiotid och producent för att förverkliga din nästa ljuddokumentär. De nominerade bidragen spelas upp på Tempo Dokumentärfestival 4-10 mars 2019 och vinnaren blir direktkvalificerad till den nordiska Short Dox-tävlingen i Danmark.

Priset är instiftat av professor Bengt Bok, StDH tillsammans med Tempo Dokumentärfestival. Samarbetspartner är produktionsbolaget Munck .

Skicka ditt bidrag till melissa.lindgren@tempofestival.se
Deadline 14 januari 2019

Anmäl ditt projekt till Tempo Pitch!

Anmäl ditt projekt idag och vinn 90.000 kronor!
Tempo Pitch vänder sig till professionellt verksamma producenter/regissörer som har producerat minst en film som distribuerats på biograf, TV eller VOD. Projektet skall vara i tidigt skede och mynna ut i en långfilm. Priset är 90000 kronor i utvecklingsmedel och finansieras av Film Capital Stockholm, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter.

Anmälan består i en projektbeskrivning på max två sidor, budget, finansieringsplan, cv med filmografi (för producent och regissör) och rörliga bilder. Deadline 21 december 2018.

Läs om hur du anmäler dig och reglerna för Tempo Pitch här.

Maila ditt bidrag till Melissa Lindgren och/eller Johanna Prack 

Tempo söker praktikanter!

Tempo söker nu praktikanter inför festivalen 2019. Tempo är en kreativ arbetsplats och en praktik hos oss innebär mycket eget ansvar, stor möjlighet till att utvecklas, ett stort nätverk i film, medie- och kulturbranschen samt självklart mycket film! Om du är intresserad av en mångsidig och spännande praktik, hör av dig till oss! Vi tar både emot praktikanter på heltid (från utbildningar) eller på deltid ett par dagar i veckan. Nästa festival är 4 -– 10 mars 2018.

Vi söker praktikanter för följande positioner:
Marknadsassistent
Du kommer jobba tätt ihop med marknadschefen kring marknadsföring, målgruppsarbete och distribution. Vi ser gärna att du har goda organisationskunskaper samt körkort. Du får gärna ha arbetat med marknadsföring på något sätt tidigare. Möjlighet att arbeta ca 2 dagar i veckan från januari till slutet av festivalen.

Skolbiokoordinator/presentationskoordinator
Du kommer att koordinera och under festivalen ansvara för skolbiovisningar och presentationer av ordinarie visningar. Vi ser gärna att du har bra organisationsförmåga samt erfarenhet av att arbeta med ungdomar. Möjlighet att arbeta ca 1 dag i veckan från januari till festivalens slut.

Webbassistent
Du kommer jobba tätt ihop med webbansvarig inför programsläppet samt med översättning av den engelska webben. Flytande kunskaper i engelska krävs. Möjlighet att jobba ca 2 dagar i veckan januari till festivalens slut.

Seminarieassistent
Assistent till branschproducenten för att koordinera och arrangera festivalens seminarier och branschpunkter. 

Passar du till något av följande uppdrag? Maila melissa.lindgren@tempofestival.se

Ackreditera dig till early bird pris!

Välkommen att ackreditera dig till Tempo Dokumentärfestival 2019 och ta del av hela programmet för endast 500 kronor. Fram till den 31 december har du möjlighet att ackreditera dig till early birdpris, ordinarie pris är 700 kronor (ex 25% moms).

Anmäl dig här: 


Läs mer om vad som ingår i din ackreditering här.

Tango i sommarnatten

Än återstår fortfarande en utomhusvisning i Tempos sommarturné! Vi avslutar sommaren med Tango på Söders dansbana med visning av Our Last Tango av Germán Kral. Innan visningen blir det dans med inledande prova-på-lektion under ledning av Tango08!

7 sep 20.30
Film: Our Last Tango avd Germán Kral
Plats: Söder dansbana, Eriksdal
18.00 Dans med inledande prova-på-lektion

17 aug, She Said Boom av Kevin Hegge, Jacobs Kyrka under Stockholms Kulturfestival
17 aug, Kortfilm Best of Tempo, Fisksätra filmfestival
13 aug, Stronger Than a Bullet av Maryam Ebrahimi, Göteborg under Way Out West
10 aug, Nu bor jag på en camping av Jasmijn Kooijman, Göteborg under Way Out West
5 aug – Silvana – väck mig när ni vaknat, Järva Filmfestival i samarbete med Europride
3 aug – Our Last Tango, Nämndö Byggdegård
2 aug – 12th and Clairmount, Järva Filmfestival
2 juli – Our Last Tango, Möja Bio

Out by Art – film och samtal

Efter work in progress-visningen på Tempo är det nu dags för permiär! Se nyproducerade konstfilmer och en dokumentärfilm som utforskar vad det kan innebära att vara konstnär utanför normen. Dokumentärfilmen följer fem konstnärer, alla verksamma vid olika nordiska ateljéer för personer med funktionsvariationer, i deras arbete med konstfilm. Under kvällen visas konstfilmerna, dokumentärfilmen och det blir samtal med de medverkande. Moderator: Minna Haveri.

Utan tidigare erfarenhet av filmskapande har kameran blivit konstnärernas redskap för nya sätt att se och kommunicera. Konstnärliga och personliga processer möts i filmerna som öppnar upp för diskussioner kring frågor om vad som är utanförskap och innanförskap, Outsider Art och konstnärskap.

”Vi är inte alltid som alla andra, men vi är alla individer, med olika styrkor och svagheter, likheter och olikheter. Precis som alla andra.” Hugo Karlsson och Marianne Schmidt.

Datum: fredag 20 april
Tid: kl 17–20, efterföljs av Moderna Bar
Plats: Biografen, plan 2
Språk: engelska
Pris: fri entré
Anmälningsinformation: anmäl dig till c.lundqvist@modernamuseet.se senast 19 april 2018.

Moderna bar är öppen efter filmvisningen.

Medverkande konstnärer
Aleksi Pietikäinen, Kaarisilta (Finland)
Birkir Sigurðsson, List án landamæra (Island)
David Viborg Jensen, GAIA (Danmark)
Hugo Karlsson, Inuti (Sverige)
Marianne Schmidt, dokumentärfilmare, Inuti (Sverige)
Niko Liikanen, Kettuki (Finland)

Moderator: Minna Haveri
Minna Haveri (Finland) är forskare och konstpedagog. Hon tog sin doktorsexamen på Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur 2010. I avhandlingen ”Nykykansantaide” om samtida folkkonst undersökte hon olika fenomen i finsk samtida folklig bildkonst (så kallad ITE-konst) och de betydelser som förknippas med dem. Hon är viceordförande i Kettuki, en finsk förening och ett nationellt nätverk som stödjer konst gjord av människor med funktionsvariationer. Hon har ett stort intresse för marginaliserad konst och för social rättvisa inom konstpedagogikens område.

 

Om Out by Art
Out by Art är ett projekt som pågår mellan september 2017 och april 2018. Alla konstnärer är knutna till ateljéer som är medlemmar i nätverket Nordic Outsider Art (NOA). NOA startade 2015 och har idag fem medlemsorganisationer i fyra länder. Syftet med en plattform som NOA är att stärka förbindelserna mellan olika aktörer inom Outsider Art i Norden. Genom att söka nya sätt att arbeta, vill NOA göra skillnad i såväl den individuella konstnärliga utvecklingen, som utvecklingen för nordisk Outsider Art.

Projektledare: Sven Blume
Projektkoordinator: Lotte Nilsson-Välimaa
Projektsamarbetare: Marianne Schmidt

Tyck till om festivalen!

Tempo är över för den här gången och vi vill gärna ha din feedback! Vilken dokumentär var bäst? Vilket samtal mest intressant? Och hur funktionell är egentligen hemsidan? Era åsikter är ovärderliga för oss!

Undersökningen tar bara ett par minuter och som tack får ni ett gratis årskort till nästa festival då vi dessutom firar 20-års jubileum. Tack!

Till undersökningen!

Tempo på Instagram

Läs mer!