Nyheter

Dokumentären om Rikard Wolff invigerTempo

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till tävlingen Tempo Documentary Award. Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtqrörelsenRikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. 

Svensk premiär blir det också för Cinema Pameer, vars handling kretsar runt en biograf i Kabul och samtidigt ger en inblick i det vardagliga livet för den afghanska befolkningen.  (more…)

Short Dox Radio – 5000 kronor till bästa korta radiodokumentär! 

Du har den. Berättelsen som är max 3 minuter från din verklighet. Berättelsen ingen hört förr. 

Vi söker Sveriges bästa korta radiodokumentärer i det korta formatet.  Ge oss din syn på verkligheten och vinn 5000 kronor! De nominerade bidragen spelas upp på Tempo Dokumentärfestival 5-11 mars 2018 och vinnaren blir direktkvalificerad till den nordiska Short Dox-tävlingen i Norge. 

Priset är instiftat av professor Bengt Bok, StDH i samarbete med Tempo Dokumentärfestival. 

Skicka ditt bidrag till melissa.lindgren@tempofestival.se Deadline 14 januari 2018. 

Pixadores sist ut i RASERIETS filmklubb

I samarbete med podden RASERIET och Kulturhuset Stadsteatern har Tempo under hösten presenterat ett filmprogram fyllt av hip hop-dokumentärer och samtal. Nu rundar vi av samarbetet med mästerliga Pixadores i finalen av RASERIETS FILMKLUBB på Klarabiografen!

Fyra unga män från slummen i São Paulo har ett gemensamt mål i livet; att genom graffiti kritisera samhället de lever i. De kallas för Pixadores och sysslar med en typ av politisk graffiti som är unik för Brasilien. På nätterna riskerar de sina liv då de utan säkerhetslinor klättrar högt upp på offentliga byggnader för att spraya sina slagord. När de bjuds in till Berlinbiennalen uppstår en ordentlig kulturkrock. Curatorn verkar inte alls förstå vad det är som driver de fyra vännerna, är de artister, anarkister eller till och med brottslingar?

Efter filmvisningen samtalar RASERIETs Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby med inbjuden gäst.

23 januari, 18.30
Klarabiografen, Kulturhuset Stockholm
Läs mer och köp biljetter här!

Samarbetet är en del av utställningen Folkmusik 2.0 – svensk hip hop remixad.

Persona är temat för Tempo Dokumentärfestival 2018

Tempo Dokumentärfestival har valt det övergripande temat Persona för att ta temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang, det beteende som de visar upp för omvärlden.

Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places, tjeckiska A Marriage Story – där filmaren följt ett par under hela 35 år – och The Judge, om den första kvinnliga palestinska shariadomaren. Totalt presenteras över 100 dokumentärer under festivalen som äger rum för 19:e gången 5–11 mars 2018. Den schweiziske psykiatrikern och författaren C.G. Jung, (1875–1961) beskrev redan på sin tid begreppet Persona som ”en sorts mask konstruerad dels för att göra ett intryck på andra, dels för att dölja individens sanna natur”. Idag möter vi personor varje dag – i media, på stan och inte minst i alla flöden på sociala medier.

– Möjligheterna att skapa den mask Jung talade om har stärkts och blivit en naturlig del av mångas vardag. Att ta in detta i såväl programmet som kommunikationen kring festivalen känns spännande och aktuellt, säger Lisa Taube, festivalchef.

Melissa Lindgren, festivalens konstnärliga ledare, fortsätter:
– Tittar vi specifikt på det professionella dokumentära berättandet slås vi av mängden porträtt i senare års produktioner, mer eller mindre konstruerade. Under festivalen i mars vill vi också titta närmare på hur det dokumentära berättandet förhåller sig till karaktärer i bild – är det personor eller är det personer vi möter?

Faces Places (Agnès Varda, Frankrike)
Agnès Varda är tillbaka med en färgsprakande dokumentär för att på sitt vis undersöka det samtida franska samhället. Tillsammans med Frankrikes svar på konstnären Banksy, den egensinniga ”JR”, ger hon sig ut på en resa för att skildra människors liv och öden med hjälp av en mobil fotoautomat. Faces Places är en film som inte bara kommer nära personorna Varda och ”JR”, vi får också träffa karaktärer som varit viktiga i Vardas konstnärskap. En filmisk resa fylld av kärlek, katter och gatukonst.
Faces Places är nominerad till Stefan Jarl International Documentary Award och får svensk premiär under Tempo. Filmen vann Golden Eye Documentary Prize i Cannes 2017 och distribueras av Folkets Bio. Svensk biografpremiär 23 mars 2018.

A Marriage Story (Helena Třeštíková, Tjeckien)
Under ett långt äktenskap hinner många saker inträffa och makarna Strnadovis är inget undantag. Under 35 år har dokumentärfilmsveteranen Helena Třeštíková följt deras liv tillsammans. Från bröllopskyssen via barnafödslar, uppbyggandet av ett familjeföretag till så småningom barnbarn. Men livet är ingen dans på rosor och Strnadovis stormiga förhållande tar vägar ingen av dem kunnat ana.
Helena Třeštíková är en av den internationella dokumentärfilmens absoluta giganter. Känd för att jobba med långa processer har hon nu överträffat sig själv med ett projekt som pågått i över 35 år. A Marriage Story får svensk premiär under festivalen och kommer att tävla om Stefan Jarl International Documentary Award. Třeštíková kommer att besöka Tempo och hålla en master class under festivalen.

The Judge (Erika Cohn, USA)
När Kholoud Al-Faqih som ung advokat för första gången ansökte om att vidareutbilda sig till domare möttes hon av skratt och skepsis, inte minst från Palestinas överdomare. Men bara ett par år senare blev hon utnämnd till den första kvinnliga domaren verksam inom shariadomstolen. I The Judge får vi lära känna den karismatiska kvinnan bakom domarkappan, och följa hennes radikala resa för kvinnors rättigheter i Palestina.

Filmen får svensk premiär under Tempo Dokumentärfestival.

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 7 februari 2018 på tempofestival.se

 

Tempo söker praktikanter!

Sveriges största festival för dokumentära uttryck söker nu praktikanter inför festivalen 2018. Tempo är en kreativ arbetsplats och en praktik hos oss innebär mycket eget ansvar, stor möjlighet till att utvecklas, ett stort nätverk i film, medie- och kulturbranschen samt självklart mycket film! Om du är intresserad av en mångsidig och spännande praktik, hör av dig till oss! Vi tar både emot praktikanter på heltid (från utbildningar) eller på deltid ett par dagar i veckan. Nästa festival är 5 -– 11 mars 2018.

Vi söker praktikanter för följande positioner:
Marknadsassistent
Du kommer jobba tätt ihop med marknadschefen kring marknadsföring, målgruppsarbete och distribution. Vi ser gärna att du har goda organisationskunskaper samt körkort. Du får gärna ha arbetat med marknadsföring på något sätt tidigare. Möjlighet att arbeta ca 2 dagar i veckan från januari till slutet av festivalen.

Skolbiokoordinator/presentationskoordinator
Du kommer att koordinera och under festivalen ansvara för skolbiovisningar och presentationer av ordinarie visnigar. Vi ser gärna att du har bra organisationsförmåga samt erfarenhet av att arbeta med ungdomar. Möjlighet att arbeta ca 1 dag i veckan från januari till festivalens slut.

Webbassistent
Du kommer jobba tätt ihop med webbansvarig inför programsläppet samt med översättning av den engelska webben. Flytande kunskaper i engelska krävs. Möjlighet att jobba ca 2 dagar i veckan januari till festivalens slut.

Seminarieassistent
Assistent till branschproducenten för att koordinera och arrangera festivalens seminarier och branschpunkter. 

Passar du till något av följande uppdrag? Maila melissa.lindgren@tempofestival.se

Anmälan öppen för Tempo Pitch – med höjd prissumma!

Anmäl ditt projekt idag och vinn 90.000 kronor!
Tempo Pitch vänder sig till professionellt verksamma producenter/regissörer som har producerat minst en film som distribuerats på biograf, TV eller VOD. Projektet skall vara i tidigt skede och mynna ut i en långfilm. Priset är 90000 kronor i utvecklingsmedel och finansieras av Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter.

Anmälan består i en projektbeskrivning på max två sidor, budget, finansieringsplan, cv med filmografi (för producent och regissör) och rörliga bilder. Deadline 22 december 2017.

Läs om hur du anmäler dig och reglerna för Tempo Pitch här.

Maila ditt bidrag till Melissa Lindgren och/eller Johanna Prack 

Anmälan till Tempos talangpris nu öppen!

Välkommen att anmäla din film till Tempos talangpris New Doc! Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör. Priset har ingen åldersgräns eller längdkrav. Deadline för anmälan är 13 november.

New Doc delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Film i Öst, Filmpool Jämtland, Filmpool Nord och Kultur i Halland – Film.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priserna delas ut lördagen den 10 mars.

Läs reglerna här!
Anmäl dig här!

Röj, sprit och punk på sommarens sista visning!

Sommarens sista utomhusvisning sker på Finlandsinstitutets innergård och blir en tillställning av sällan skådat slag. Mangel, röj, stök, och en massa punk! Fritt inträde men OSA krävs, se länk nedan. Visningen sker i samarbete med Punx 44 och Finlandsinstitutet.

Kl 19:00 Mingel med DJ och sprit
Kl 20.30: Filmstart
Kl 22.00: Allmänt röj med DJ Kaaos och Varjo (och sprit)

The Punk Syndrome (2012) skildrar bandet med samma namn vars medlemmar lever med autism eller Downs syndrom. Genom musiken får de utlopp för sin frustration över gruppboenden, svårigheter de möter i vardagen och samhällets förtryck, och publiken älskar dem! De spelar världen över och gör bejublade framträdanden bland annat på SXSW i Texas.

OBS! Begränsat antal platser, osa via länken:
https://www.lyyti.fi/reg/The_Punk_Syndrome_0640

Adress: Snickarbacken 4, 111 39 Sthlm (T-bana Östermalmstorg)

Lisa Taube ny verksamhetsledare på Tempo Dokumentärfestival

Tempo Dokumentärfestivals styrelse är glada att kunna offentliggöra att Lisa Taube blir ny verksamhetsledare för festivalen. Styrelsen välkomnar Lisa till organisationen och ser fram emot att med henne fortsätta den positiva utvecklingen och tillväxten av festivalen.

Ordförande Yvonne Rock:
”Det är med stort nöje som styrelsen meddelar rekryteringen av Lisa Taube. Vi var väldigt glada över att se så många kvalificerade ansökningar till tjänsten och vi är övertygade om att Lisa är extremt kapabel att arbeta tillsammans med oss för att föra organisationen framåt och utvecklas på nya spännande sätt.”

Lisa Taube har under de senaste tio åren arbetat som fristående konsult för internationell finansiering och projektledare för filmrelaterade projekt. Lisa har mångårig erfarenhet i branschen och har tidigare också varit Koordinator för Mediadesk Sverige, Vice VD på produktionsbolaget Atmo och Föreningssekreterare på Filmproducenternas rättighetsförening.

Lisa Taube:
”Det dokumentära berättandet känns skriande viktigt idag när sanning och fakta verkar ha blivit förhandlingsbart. Det ska bli otroligt spännande att fortsätta driva Tempo Dokumentärfestival vidare!”

Lisa tillträder sin tjänst 1 september 2017 och tar över efter Agneta Mogren som lämnade festivalen i våras efter 20 år inom organisationen. Melissa Lindgren är kvar som konstnärlig ledare.

Tempo på Instagram

Läs mer!