fbpx

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppar från norska nynazistiska organisationer.

Hungary 2018 
Visas: 5 mars kl. 17.00 på Biograf Victoria salong 2.
Film 82 min + samtal 30 min.
Att vara oppositionspolitiker i det högerextrema Ungern är ingen lätt utmaning. I Eszter Hajdús film följer vi valrörelsen under våren 2018 ur vänsterledaren Ferenc Gyurcsánys perspektiv. På sina torgmöten vill han ingjuta hopp om förändring. Samtidigt propagerar Ungerns premiärminister Viktor Orbán för det högerextrema partiet Fidesz xenofobiska värderingar och smutskastar både flyktingar och homosexuella. När valdagen kommer är Gyurcsány både förväntansfull och nervös. Går det att skapa förändring i Orbáns Ungern?

Efter visningen samtalar regissören Eszter Hajdú med journalisten 
Joakim Medin. Läs mer och köp biljett här!

The Trial 
Visas: 6 mars kl. 17.00 på Biograf Victoria salong 2.
Film 140 min + samtal 30 min.
I augusti 2016 blir Dilma Rousseff, Brasiliens första kvinnliga president,avsatt från sin post av senaten. Hon blir anklagad för att ha fifflat med redovisningen av offentliga finanser för att dölja ett budgetunderskott, ochutsätts därefter för en rad olika korruptionsattacker från motsatta partier. Filmen utspelar sig huvudsakligen i rättssalen och fokuserar på Rousseffs försvarsteam och deras arbete när de försöker bevisa Rousseffs oskuldgentemot tydliga maktstrukturer och sexism. The Trial är en politisk thriller som ger oss en unik inblick i spelet bakom kulisserna vid Rousseffs avsättning och maktstrukturerna som möjliggjorde att högernationalisten Jair Bolsonaro tog makten.

Efter visningen samtalar filmens regissör Maria Ramos med America
Vera-Zavala. Läs mer och köp biljett här!

I Had a Dream 
Visas: 7 mars kl. 17.00 på Biograf Victoria salong 2.
Film 84 min + samtal 30 min.
Manuela och Daniela drömmer om att skapa en förändring i sitt land Italien, men möter istället den hårda verkligheten av en växande populism. Filmen utforskar de senaste tio årens politiska klimat i landet, feministisk kamp och vardagslivet för de två kvinnorna som kämpar för ett mer inkluderande och jämställt samhälle. Genom återblickar kommenterar Manuela och Daniela händelserna de gått igenom under sin långa kamp för kvinnors rättigheter och reflekterar samtidigt över hur det oroade politiska klimatet i dagsläget ser ut, där två namn är ständigt återkommande – Trump och Berlusconi. I en politisk mörk tid skapar de två kvinnorna trots allt hopp genom sin humor, kamp och intellekt.

Efter visningen samtalar filmens regissör Claudio Tosi med Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé. Läs mer och köp biljett här!

Utrikesministern 
9 mars kl. 11.00 på Bio Rio.
Film 86 min + samtal 40 minuter.
1461 dagar bakom kulisserna med världens första feministiska utrikesminister. Margot Wallström, älskad, hatad, kontroversiell, folkkär. Wallström skapar kontroverser med sina tydliga ställningstaganden, och priset hon får betala är ibland högt. I denna politiska thriller får vi följa utrikesministern genom diplomatiska kriser med Mellanöstern, mediedrev och dödshot – till kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd och en hemlig medling mellan kärnvapenmakter. Ett gränsundersökande intimt, tidlöst porträtt i en alldeles vanlig ovanlig miljö. Svensk politik har aldrig varit mer spännande! Versionen av filmen som visas på Tempo innehåller material som inte visats i TV-versionen.

Efter visningen samtalar regissören Viktor Nordenskiöld med Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé. Läs mer och köp biljett här!

Exit
Visas: Söndag 10 mars kl 10.30 på Bio Rio som filmfrukost
80 min + 45 min samtal
Som tonåring går Karen Winther med i en nazistisk grupp i Norge. Hon söker efter gemenskap, men priset för att höra till är högt. Efter flera år i organisationen får hon nog och väljer att hoppa av. I filmen söker hon upp personer som, likt henne själv, lämnat ett våldsamt liv bakom sig och undersöker mekanismerna som gör att unga personer väljer att gå med i extrema våldsbejakande organisationer.

Efter visningen samtal Karen med andra avhoppare från svenska Exit. Visningen sker i samarbete med Fryshuset/Exit. Läs mer och köp biljett här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!

Tempo på Instagram

Läs mer!