fbpx

Skolbio

Skolvisningar på Tempo Dokumentärfestival 2018.

Sveriges största festival för dokumentära uttryck är tillbaka 5-11 mars 2018 och under festivalen bjuder vi alla Stockholm läns skolor på gratis dokumentär skolbio! Visningarna sker på biograf Victoria (Götgatan 67) kl 9.30 och 13.00. Först till kvarn för anmälan!

 

COCAINE PRISON
Violeta Ayala, Australien/Bolivia/USA/Frankrike (2017), 78 min.
Rek. från gymnasiet, engelsk undertext

 • Victoria salong 2, Fredag 9 mars kl 09.30 – 11.00.

I ett rättssystem som styrs av korruption är det inte de i toppen av drogkartellerna som ställs inför rätta. Det är deras smugglare och fotsoldater, oftast unga, fattiga män som ser droghandeln som sin sista utväg. San Sebastians ökända fängelse är skapat för 150 fångar, men där inne flockas över 600. I Violeta Ayalas film följer vi tonårige Hernan som fått för sig att han utan problem kan smuggla två kilo kokain till Argentina. Så att han kan köpa musikinstrument till sina bröder. Regissören Violeta Ayala lyckas smuggla in kameror till några av fångarna och ger oss en inblick i den hänsynslösa vardagen för Bolivias lägstståendeinvånare. Och ett ruttet juridiskt system.

 

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS
Joakim Demmer, USA/Tyskland/Sverige/Finland/Etiopien/Sudan (2017), 80 min.
Rek. från gymnasiet, svensk undertext.

 • Torsdag 8 mars kl 13.00 – 14.30.

Det pågår en global och kommersiell anstormning efter åkermark det nya gröna guldet. En av de mest lönsamma markytorna finns i Etiopien. Med förhoppning om exportintäkter, hyr den etiopiska regeringen miljontals hektar, påstådd, outnyttjad mark till utländska investerare. Men drömmen om välstånd har en mörk sida – de mest massiva tvångsvräkningar i modern historia, småbönder som förlorar försörjningsmöjligheter, hårda förtryck och en enorm våldsspiral. Bidragande till denna katastrof är EU, Världsbanken och DFID, som ger miljarder dollar i utvecklingspengar. Dead Donkeys Fear No Hyenas utreder de utländska markinvesteringarna och avslöja deras påverkan på människors liv. På jakt efter sanningen, möter vi investerar, utvecklings byråkrater, åtalade journalister, kämpande miljöaktivister och småbönder berövade på sin mark.

 

EN BRA VECKA FÖR DEMOKRATIN
Cecilia Björk, Sverige (2018), 75 min.
Rek. från gymnasiet, svenskt tal

 

 • Torsdag 8 mars kl 09.30 – 11.00.

Med små medel skildras ett av Sveriges största politiska evenemang: Almedalsveckan. Att verka bakom kulisserna i denna mediecirkus är ingen småsak. Här målas en bred bild av det politiska landskapet upp. Från selfies med Alice Bah Kuhnke och parti-ledartal via engagemanget på gatan, lobbyismen och det massiva medieuppbådet. En bra vecka för demokratin har den komiska iakttagelseförmågan vi lärt oss känna igen från produktionsbolaget Plattform. Här finns också djupet, om ett Sverige i förändring. Under den polerade ytan bubblar en växande främlingsfientlighet, som 2017 tillåts koka över. Ett valår som detta känns denna reflekterande film extra relevant: om hur beslut fattas och makt utövas, om hur bilderna vi nås av påverkar oss.

 

THE HUMAN SCALE
Andreas Dalsgaard, Danmark/Bangladesh/Kina/Nya Zeeland och USA (2012), 83 min.
Rek. från gymnasiet, svensk undertext

 • Victoria salong 2, Tisdag 6 mars kl 09.30 – 11.00.

50% av världens befolkning bor i stadsområden. År 2050 kommer detta att öka till 80%. Livet i en megastad är både förtrollande och problematiskt. I dag står vi inför oljeproduktions stopp, klimatförändringar, ensamhet och allvarliga hälsoproblem på grund av vårt sätt att leva. Men varför? Den danska arkitekten och professorn Jan Gehl har studerat mänskligt beteende i städer i 40 år. Han har dokumenterat hur moderna städer motverkar mänsklig interaktion och argumenterar för att vi kan bygga städer på ett sätt som tar hänsyn till mänskliga behov för integration och intimitet.

 

SILVANA – VÄCK MIG NÄR NI VAKNAT
Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis, Sverige (2017), 94 min.
Rek. från högstadiet, svensk undertext

 • Tisdag 6 mars 13.00 på Folkets Bio, Biokällan
  Onsdag 7 mars 9.30 på biograf Victoria salong 2
  Fredag 9 mars 13.00 på biograf Victoria salong 2

Rapparen Silvana Imam slog igenom på allvar vid antirasistdemonstrationen i Kärrtorp i slutet av 2013. Redan från början präglad av ett starkt politiskt budskap fick hennes musikkarriär en raketstart. I Silvana – Väck mig när ni vaknat följer vi henne på nära håll. På scen, bakom scen, genom förälskelse och kärlek, och med ett unikt material från hennes barndom. 2015 behöver hon en timeout från rampljuset. Allt har gått för snabbt. Den Silvana som sen kommer tillbaka ett år senare gör det med större kraft än någonsin och 2016 får hon en Grammis för årets artist. Filmen är regisserad av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis som tillsammans skapat ett porträtt där vi möter Silvana, personen bakom den offentliga mediebilden.

 

THE FINAL YEAR
Greg Barker, USA (2017), 90 min.
Rek. från gymnasiet, engelskt tal

 

 • Victoria salong 2, Onsdag 7 mars kl 13.00 – 15.00.

Går det att komma USA:s politiska makt närmare än så här? Tveksamt. Filmaren Greg Barker verkar ha haft helt fria händer när han följer Barack Obama-administrationen under dess sista år. Istället för Obama har Barker satt, USA:s FN-ambassadör Samantha Power och den 39-årige talskrivaren Ben Rhodes i filmens centrum. De vill hinna göra ett jobb i Iran, påverka klimatförhandlingarna, göra något för Boko Harams offer. Det blir en omtumlande resa vi får göra tillsammans med dessa energiska, intelligenta politiker innan de måste lämna sina ämbeten. Men också sorglig, för vi sitter med facit på vad som händer efter valet. Ett alltför välkammat och charmigt porträtt? Oavsett har vi aldrig kommit USA:s makt så nära som i The Final Year.

 

OVER THE LIMIT
Marta Prus, Polen/Tyskland/Finland (2017), 74 min.
Rek. från gymnasiet, engelsk undertext

 • Victoria salong 2, Tisdag 6 mars kl 13.00 – 14.30.

Även en film som handlar om rytmisk gymnastik kan beröra å det starkaste. Marta Prus dokumentär om ryska storstjärnan Margarita Mamun gör det definitivt. Vi följer Mamun nära, nära med kameran. Är med i hennes förberedelser inför tävlingar och till sist på väg till Olympiska spelen i Rio. Okommenterat. Men tro inte att det är en vacker väg att vandra. Hennes ryska coach Irina Viner har inte precis svenska metoder för att utveckla sina adepter. Pressen på Margarita trycks ut ur filmkameran och rakt in i våra ansikten. Prus ”flugan-på-väggen” foto väcker känslor som är långt utöver vanliga sportfilmer.

Visningarna är gratis för skolklasser men anmälan är bindande (avbokningar debiteras med 500 kronor). Anmäl dig och din klass till skolbio@tempofestival.se och ange vilken skola som kommer samt hur många ni är. Visningarna presenteras i samarbete med FilmCentrum.

Adresser till biograferna:
Biokällan Folkets Bio, Stockholmsvägen 25 i Märsta (ca 950 meter från Märsta pendeltågsstation)
Biograf Victoria, Götgatan 67 i Stockholm (T-bana Medborgarplatsen)

Tempo på Instagram

Läs mer!